marți, 22 noiembrie 2016

Îngrijirea sugarului -Termometrizarea


Termometrizarea sugarului e bine să se facă zilnic, înainte de baia de curățenie.

Temperatura copilului se apreciază de preferință rectal. Copilul va fi culcat în decubit lateral ( pe o parte) cu membrul inferior de partea respectivă în extensie și celălalt în flexie. Termometrul va fi controlat, clătit cu apă rece, se lubrifiază și se introduce urmărind axul rectal. În sus și înainte, prin ușoare mișcări de rotatțe, după ce se îndepărtează fesele una de alta.

Temperatura rectală este de 36,5 grade dimineața și de 37,5 grade la orele 16-18, după activitatea digestivă și musculară.
Curba temperaturii la sugarul de 0-6 luni alimentat corect, natural sau artificial, este monotonă, cu oscilații între dimineață și seară de cel mult 1 grad.

Există multe modele de termometre, dar trebuie precizat că cel mai fidel mod de termometrizare este cel rectal.

Baia bebelușului

Baia se va face zilnic, de preferință seara, înainte de prânzul de ora 21, deoarece are și efect sedativ și copilul va dormi mai bine noaptea.

Temperatura camerei va fi de 22-24 grade Celsius. Apa de baie trebuie să aibă temperatura de 37-38 grade Celsius, și se va verifica cu termometrul de baie sau introducând în apă cotul semiflectat, astfel încât ea să atingă pielea de la plica cotului- apa trebuie să fie ușor caldă, nu fierbinte.

Se va folosi săpun special pentru copii, iar pe fundul cădiței se va așeza un prosop din bumbac, astfel încât bebelușul să nu alunece.