vineri, 11 noiembrie 2016

Necesitățile nutriționale ale copilului


Nevoile nutriționale calitative pentru copii sunt constituite din:
  • Factori plastici: proteinele și unele minerale;
  • Factori energetici: glucide și lipide;
  • Factori biocatalinici: vitamine, minerale, apă.
Proteinele sunt necesare pentru creștere și constituie singura sursă de azot și acizi aminați indispensabili.
Glucidele aduc elementele energetice ușor digestibile și sunt necesare metabolismului lipidelor.
Lipidele reprezintă o sursă importantă de energie sub un volum mic și aduc vitaminele și acizii grași nesaturați necesari.

La sugari, nevoile nutriționale calitative sunt:
     Alimentație naturală              Alimentație artificială
Proteine             2-2,5 g/kg/zi                           3-3,5 g/kg/zi
Lipide              4-6 g/kg/zi                            4-6 g/kg/zi
Glucide            10-12 g/kg/zi                          10-12 g/kg/zi

Aceste principii alimentare trebuie să se găsească într-un anumit raport, “echilibru alimentar”. Raportul între P: L: G este 1:2:4 pentru nou născut și sugar. La copilul de 1-3 ani raportul este de 1:1,2:3,5 , iar la adult 1: 1: 4.

Necesități hidrominerale:

Cea mai imperioasă nevoie a organismului o constituie prezența apei și aceasta este cu atât mai mare cu cât organismul este mai tânăr. Nou născutul are nevoie de 180-200 ml/kg/zi, sugarul de 150 ml/kg/zi, între 1-3 ani nevoile scad la 100-125 ml/kg/zi, iar adultul necesită numai 35-50 ml/kg/zi.

Nevoia de lichide crește odată cu temperatura mediului ambiant și în caz de pierderi rapide prin vărsături și diaree.

Mineralele ( Sodiul-Na, Potasiul-K, Clorul-Cl, Calciul- Ca, Magneziul-Mg, Sulful-S, Fierul-Fe) sunt elemente indispensabile funcțiilor vitale și creșterii. Ele constituie 3% din greutatea corporală a nou născutului și 4,25% la pubertate. Pentru sinteza unui gram de proteine, în procesul de creștere, sunt necesare 0,3 g minerale.

Nevoile organismului copilului sunt mari în perioadele de creștere accelerate, în timpul efortului și în stări febrile. Sursa alimentară de substanțe minerale este reprezentată de produsele animale, vegetale și apa de băut.