joi, 15 decembrie 2016

Botox: Artă și știință


Termenul de “botox” derivă de la “botulinum toxin” - substanța cu acțiune inhibitoare asupra neurotransmițătorilor și a terminațiilor nervoase, care este folosită ori de câte ori se dorește scăderea activității musculare într-o anumită zonă.
Denumiri comerciale:
  • Xeomin®
  • Boucouture
  • Dysport®
  • Azzalure®
  • Botox®
  • Vistabel®
Cele mai frecvente utilizări sunt în scop cosmetic (liniile interglabelare) sau terapeutice: blefarospasm, spasm hemifacial, spascitate focală asociată cu accidentul vascular cerebral, transpirație abundentă axilară, hipersalivație, migrene.

Pacienții care pot beneficia de tratament cu Botox® sunt atât femei cât și bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 65 ani. Dacă indicațiile sunt pur cosmetice, în funcție de activitatea musculară a fiecărui individ se aleg punctele de injectare pentru a obține un efect maxim.

Liniile de expresie care pot fi atenuate sau chiar șterse sunt: liniile orizontale de pe frunte (activitate musculară crescută a mușchilor frontali), liniile verticale dintre sprâncene sau de încruntare ( mușchii corugatori, procerus, depressor supercilli), ridurile de la colțul ochiului sau laba de gâscă (orbicularul ochiului).

Celelalte riduri, din partea inferioară a feței (precum cele din jurul gurii) nu constituie o indicație pentru Botox®, ele vor fi tratate cu acid hialuronic sau alte proceduri chirurgicale.

Un alt efect cosmetic obținut în urma injectării cu Botox® este acela de ridicare a sprâncenelor (în special coada sprâncenei și colțul extern al ochiului).

Procedeul durează în medie 30 minute, iar pacienții își pot relua imediat activitățile.
Pentru obținerea unor efecte cât mai estetice, de la o ședință la alta, dozele și punctele de injectare (adaptate fiecărui pacient în parte) se înregistrează în fișa personală.

Deasemenea se vor face fotografii înainte și după fiecare administrare.
Tratamentul cu Botox® este o procedură care oferă o satisfacție deosebită pacienților.

Efectul maxim se înregistrează la 14 zile de la administrare, el menținându-se între 4 și 6 luni, în funcție de toleranța fiecărui individ. Prin administrarea de Botox® se obține o întârziere a apariției ridurilor, tot acest timp fiind un “timp câștigat” în favoarea pacienților.

Administrarea ulterioară nu este obligatorie. După ce efectul trece, se revine la situația inițială. Pacientul poate opta sau nu pentru un nou tratament cu Botox.

Efecte secundare/adverse sunt citate doar în cazuri de administrare inadecvată și pot duce la o asimetrie facială sau ptoza (căderea) pleoapei. Acestea sunt tranzitorii și se remit treptat până la dispariție. Roșeața la locul injectării, parestezii (ușoară amorțire a zonei injectate) sau durere la locul puncției pot apare uneori și se remit în cel mult 3 zile.

Contraindicații:
  • perioada de gestație și lactație;
  • boli neuromusculare (ex: miastenia gravis);
  • probleme de coagulare (hemofilia sau terapia anticoagulantă: heparina, clopidogrel, etc.)
  • administrarea concomitentă a unor medicamente (gentamicina, vancomicina, aminoglicozide).
Hipersensibilitatea sau reacțiile alergice constituie o altă contraindicație a tratamentului cu Botox®.