miercuri, 7 decembrie 2016

Palpitațiile


Palpitațiile reprezintă percepția activității cardiace de către pacient, pe care o descrie adeseori ca o fâlfâire, ca bătăi cardiace mai puternice sau ca bătăi “omise”. Ele sunt destul de frecvente, iar unii pacienți le descriu ca neplăcute și alarmante.

Palpitațiile pot apărea în absența unei boli cardiace sau pot fi cauzate de o afecțiune gravă. Cheia diagnosticului și a tratamentului este de a ‘captura’ ritmul pe EKG și de a observa cu atenție în timpul palpitațiilor.

În majoritatea cazurilor, palpitațiile sunt rezultatul aritmiilor. Aritmiile variază de la benigne până la potențial fatale.
Cele mai frecvente artitmii sunt:
  • Contracții premature atriale
  • Contracțiile premature ventriculare
Aceste contracții sunt, de obicei, inofensive.

Cauzele aritmiilor

Unele aritmii apar adeseori spontan, în absența unei afecțiuni severe, altele în schimb sunt de obicei cauzate de boli cardiace grave.

Afecțiuni cardiace severe care provoacă aritmii includ: ischemia sau alte boli ale miocardului, bolile cardiace congenitale, valvulopatiile și afecțiuni ale sistemului de conducere ( de exemplu, tulburări care produc bradicardie sau bloc cardiac).
Afecțiunile necardiace care cresc contractilitatea miocardului (precum tireotoxicoza, feocromacitomul, stările de anxietate) pot produce palpitații.

Unele substanțe, inclusiv digiatala, alcoolul, cofeina, nicotina și simpatomimeticele (cocaina, amfetamina, albuterol, dobutamina, epinefrina, izoprotenerol, norepinefrina și teofilina) produc frecvent palpitații.

Semnele de gravitate ale palpitațiilor

  • Sincopa sau starea de confuzie ( în special dacă sincopa determină un traumatism)
  • Durerea toracică
  • Ritmul cardiac neregulat nou apărut
  • Frecvența cardiacă > 120 bătăi/minut sau < 45 bătăi/minut în repaus
  • Boala cardiacă subiacentă
  • Antecedente heredocolaterale de moarte subită.
În concluzie:

Palpitațiile sunt simptome frecvente, dar relativ nespecifice.
Palpitațiile nu sunt un indicator sigur al unei aritmii semnificative, dar dacă apar la un pacient cu o boală cardiacă organică sau cu EKG anormal, pot fi semnul unei probleme grave și necesită investigații.
Este esențială o EKG sau altă înregistrare în prezența palpitațiilor; un EKG normal într-un interval fără simptome nu exclude o afecțiune semnificativă.
Cele mai multe medicamente antiaritmice pot cauza ele însele aritmie.