luni, 6 martie 2017

Antibioticele


Antibioticele sunt pentru români un lucru “care nu trebuie să lipsească din casă” am putea spune, din păcate.
Mulţi dintre noi privesc tratamentul cu antibiotice ca pe o primă soluţie pentru vindecarea unei „răceli“ sau dureri dentare.  De fapt, puterea lor este strict limitată şi, administrate incorect, acestea pot face mai mult rău decât bine.  Există tendinţa de a crede că antibioticele sunt medicamente „sigure“, dar folosirea lor frecventă poate produce efecte secundare severe.
Românii sunt campioni la tratamentul cu antibiotice luate după ureche.
Cel mai nou sondaj desfăşurat de Comisia Europeană, Eurobarometru, relevă că peste jumătate din români au luat antibiotice în ultimele 12 luni, iar 16% dintre aceştia nu au avut o reţetă medicală. Astfel, ei dau buzna în farmacii cumpărând la întâmplare medicamente care, în loc să le amelioreze starea, de fapt complică şi mai mult afecţiunile.

De ce sunt periculoase antibioticele de sinteză?

Antibioticele luate fără sfatul medicului şi înainte să li se testeze rezistenţa la bacterii, pot face bacteriile şi mai puternice. În plus, un antibiotic nepotrivit riscă să distrugă flora bacteriană care ajută la digestie şi poate duce la înmulţirea stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente.
Pe lângă efectele benefice, antibioticele au un nivel crescut de toxicitate-cum sunt aminoglucozidele şi flucitozina- tratamentul complicându-se în cazul copiilor, vârstnicilor sau persoanelor obeze.
Cele mai frecvente reacţii adverse în cazul consumului excesiv de antibiotice sunt diareea şi vărsăturile, efecte care duc inevitabil la scăderea imunităţii organismului. De asemenea, antibioticele pot cauza reacţii alergice precum urticarie, crize de astm sau chiar şocuri anafilactice.
Nu trebuie să ne tratam după ureche.
Pentru un tratament corect, cel mai bine este să vă adresaţi medicului de familie. Însă, în unele cazuri nici măcar medicii nu pot prescrie antibiotice, fără o analiză prealabilă de specialitate, numită antibiogramă. Aceasta va stabili antibioticul la care este sau nu sensibil un microb cauzator de boală, iar în funcţie de rezultatul obţinut, medicul este cel care va hotărî care este cel mai indicat antibiotic în vederea tratamentului bolii.
De asemenea, consultul medical permite şi depistarea unor eventuale complicaţii apărute în urma scăderii imunităţii persoanei respective sau a existenţei unui agent cauzal foarte agresiv-complicaţii ce impun începerea de urgenţă a terapiei cu antibioticele specifice.