luni, 31 octombrie 2016

Hematiile


Din cei 5,5 litri de sânge din corpul uman, aproape jumătate, 2,3-2,5 litri sunt reprezentați de hematii (celule roșii).

Forma hematiilor: sunt elemente celulare anucleate, având forma unor discuri bi- sau uniconcave. Eritrocitul prezintă și o plasticitate deosebită.

Dimensiune: Hematiile suspendate în plasmă au un diametru de 7,5-8,3 microni.

Culoare: Privite la microscopul obișnuit, hematiile suspendate au o culoare roșie-portocalie, determinată de prezența hemoglobinei.

Numărul de hematii: În conditți normale, numărul de hematii atinge la bărbați cifra de 5 100 000 +/- 500 000/mmc sânge, în timp ce la femei variază în jurul valorii de 4 600 000 +/- 500 000/ mmc sânge.

Rolul esențial al hematiilor în transportul oxigenului către țesuturi justifică atenția deosebită ce se acordă variațiilor acestor constante.

Creșterea numărului de hematii poate fi de natură fiziologică sau patologică. La vârste tinere, caracterizate printr-un consum exagerat datorită proceselor de creștere, numărul de hematii depășește valorile de mai sus. În aceeași categorie, a variațiilor normale, întră și valorile mari întâlnite la sexul masculin. Viața la altitudine, în condițiile unei reduceri a presiunii parțiale de O2 atmosferic, determină poliglobulia de altitudine.

Scăderile numărului de hematii pot apărea, de asemenea, în condiții fiziologice sau patologice. Exemple ar fi: Hemodiluția în situația unei ingestii exagerate de apă sau la persoanele care muncesc în condiții de presiune atmosferică crescută (hiperbarism), cum ar fi minerii, scafandrii. Scăderile patologice pot fi de diverse cauze: hemoragii, icter hemolitic, anemii prin deficit de formare.