marți, 1 noiembrie 2016

Leucocitele


Leucocitele sunt, în general, celule circulante implicate în apărarea organismului și care, aflându-se în sânge și în limfă, nu conțin hemoglobină.

În sângele persoanelor adulte se află 6000-9000 leucocite/mmc. În cazul nou născuților valorile sunt de 12000-20000 leucocite/mmc, iar la sugari 9000-12000/mmc. Aceste valori pot varia în condiții fiziologice și patologice.

Creșteri (leucocitoze) fiziologice apar în sarcină, efort fizic, frig, probleme digestive, emoții. Leucoitozele patologice apar în stările infecțioase acute, subacute sau cronice, leucemii, hemoragii, diabet, neoplasme, febra la pirogeni și diverse alergii.

Scăderea numărului de leucocite (leucopenia) poate apărea la persoanele vârstnice. Leucopenii patologice apar în bolile infecțioase anergizante (febra tifoidă, gripa, rujeola, parotidita epidemică, malaria).

Formula leucocitară:
Agranulocitele mononucleare formează 32,5% din totalul leucocitelor. Ele sunt reprezentate de:
  • Limfocite 25,5%
  • Monocite 5%
Granulocitele polinucleare formează 67,5% din totalul leucocitelor. Acestea sunt împărțite astfel:
  • Neutrofile 65%
  • Eozinofile 2%
  • Bazofile 0,5%
Leucocitele, după cum am mai spus, îndeplinesc un rol important în mecanismul de apărare al organismului împotriva agenților patogeni. Limfocitele îndeplinesc, la fel ca restul elementelor leucocitare, rolul de efectori în funcția de apărare.

Procesele vitale, de la nivel de celulă până la nivel de organism întreg, se află în permanență sub amenințarea creată de prezența agresorilor biologici (antigenici), pătrunși în țesuturi sau în circulație. Din rândul factorilor antigenici fac parte microorganismele, virusurile, celule străine, proteinele străine sau chiar țesuturile și celulele proprii, dar care au suferit mutații sau distrugeri parțiale.