marți, 15 noiembrie 2016

Profilaxia rahitismului


Profilaxia antenatală a rahitismului

Pentru ca transportul transplacentar al calciului și captarea lui de către făt sa se facă în condiții optime, majoritatea autorilor sunt de părere ca profilaxia hipovitaminozei D este bine sa se înceapă în perioada prenatală, respectiv în ultimul trimestru de sarcină. Profilaxia rahitismului copilului cuprinde și:
  • expunerea rațională a gravidei la aer și soare;
  • alimentația echilibrată din care să nu lipsească sursele naturale de vitamina D și calciu. Necesarul minim este de 1200 mg Ca/zi.
Doza necesară de vitamina D este de 500 U.I./zi, per os, în anotimpul însorit și de 1000 U.I./zi în situații speciale (alimentație carentată, ultimul trimestru de sarcină coincident cu perioada de iarnă, zone poluate, disgravidie).

În cazurile în care nu se poate conta pe o administrare zilnică, se pot administra 4000-5000 U.I. Vit. D/ săptămână, per os.
Numai dacă nu poate fi asigurată administrareă zilnică orală, și nici cea săptămânală, se recurge la administrarea unui stoss de 200000 U.I. Vit. D per os la începutul lunii a VII-a de sarcină. Este contraindicată administrarea parenterală.
Nu se vor administra stoss-uri mai mari de 200000 U.I. Vit.D, deoarece acestea sunt nocive fătului.

Profilaxia postnatală a rahitismului

Suplimentarea alimentației cu vitamina D este obligatorie în prevenția rahitismului în țara noastră. Ea este necesară din prima săptămână de viață și inclusiv prematurii care necesită alimentație prin gavaj beneficiază de acest aport.

Deficitul tranzitoriu de hidroxilare hepatică a vitaminei D este controversat și, pentru copilul nou născut cu o greutate mai mare de 1500 g nu constituie o contraindicație a începerii profilaxiei antirahitice din a 7-a, cel mai târziu a 14-a zi de viață.
De la vârsta de nou născut până la 18 luni doza recomandată este de 500 U.I. vitamina D zilnic.

După vârsta de 18 luni până la 12 - 15 ani, vitamina D se vor administra zilnic 400-500 U.I. sau la interval de 7-10 zile, câte 4000-5000 U I. Vit. D, per os numai în perioadele neînsorite ale anului.