miercuri, 30 noiembrie 2016

Amețelile și vertijul


Amețeala este un termen imprecis, folosit de pacient adeseori pentru a descrie senzații variate, care includ:
  • leșinul ( sentimentul de sincopă iminentă);
  • starea de confuzie;
  • senzația de dezechilibru sau instabilitate;
  • senzația de cădere în spațiu.
Vertijul este o senzație falsă de automișcare sau de mișcare în spațiu. De obicei, mișcarea este percepută rotativ, dar unii pacienți simt, pur și simplu, că sunt trași într-o parte. Vertijul nu este un diagnostic, ci descrierea unui sindrom.

Ambele senzații pot fi însoțite de greață și vărsături sau dificultăți în menținerea echilibrului, în mers sau în ambele.

Probabil din cauză că aceste senzații sunt greu de descris în cuvinte, adeseori pacienții utilizează acești termeni ( vertij, amețeli ) sau alții necorespunzători.

Amețelile constituie aproximativ 5-6% dintre motivele vizitelor la medic. Pot apărea la orice vârstă, dar devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă; afectează aproximativ 40% dintre persoanele peste 40 de ani la un moment dat. Amețelile pot fi temporare sau cronice. Amețelile cronice, definite că având o durată mai lungă de o lună, sunt mai frecvente printre persoanele vârstnice.

Trebuie efectuate imediat examene de neuroimagistică când simptomele sunt acompaniate de cefalee, modificări focale sau ambele.