luni, 28 noiembrie 2016

Durerea toracică „chirurgicală”


Durerea toracică se datorează în marea majoritate a cazurilor afecțiunilor medicale, dintre care, angina pectorală și infarctul de miocard se află pe primul loc. Cu toate acestea există și alte afecțiuni manifestate prin durere toracică și care pot beneficia de tratament chirurgical.

Pneumotoraxul spontan apare când o leziune pulmonară (de regulă o bulă de emfizem) se rupe și aerul din plămâni pătrunde în pleură. Se întâlnește la două grupuri de pacienți:
  • pacienții adulți, cu stare generală bună care suportă relativ bine o cantitate mare de revărsat aeric pleural și
  • grupul pacienților vârstnici, emfizematoși, la care chiar o cantitate moderată de aer în pleură poate precipita insuficiența respiratorie.
Diagnosticul este clinic și radiologic. Pentru pacienții din prima categorie este suficient diagnosticul și dirijarea către un serviciu de pneumologie. Pentru pacienții din cel de al doilea grup este necesară evacuarea aerului din pleură de urgență (exuflația).

Esofagita de reflux provoacă dureri retrosternale care trebuie diferențiate de durerile din infarctul miocardic. Deși este o afecțiune care poate beneficia și de tratament chirurgical electiv, în gardă, după ce s-a exclus cu certitudine infarctul miocardic, se administrează doar o medicație de tamponare a secreției gastrice (Gaviscon sau alt antiacid) și medicație antisecretorie (inhibitori ai pompei de protoni – Controloc, etc.)

Afecțiuni abdominale care se pot însoți de reflexe dureroase toracice: ulcerul gastric sau duodenal, colecistita acută, pancreatita acută. Aceste afecțiuni se însoțesc și alte semne subiective și obiective care permit un diagnostic diferențial și o atitudine chirurgicală în consecință.

http://www.mydoctor.ro/durerea-toracica-chirurgicala/