miercuri, 9 noiembrie 2016

Nou născutul - Particularități morfologice și funcționale


Nou născutul este copilul din prima lună de viață, mai exact primele 28 de zile.

Această perioadă este caracterizată prin mari transformări datorate adaptării la viața extrauterină. Astfel, nou născutul părăsește mediul lichid protector cu o temperatură constantă și vine într-un mediu gazos, cu temperatura variabilă și curenți de aer. Întâlnește un nou factor - lumina, vine dintr-un mediu steril într-un mediu cu factori agresivi microbieni.

Mortalitatea în prima lună este de 1/2 din mortalitatea infantilă, iar cea din prima săptămână ( perioada perinatală sau neonatală precoce) este de 2/3 din mortalitatea primei luni.

Nou născutul prezintă unele particularități morfologice și funcționale determinate de trecerea de la viața intrauterină la cea extrauterină, care solicită adaptarea funcțiilor organelor și sistemelor la noile condiții.

Astfel:

Capul este mare și reprezintă 1/4 din talie. Fața mică, sprâncenele împart fața în două părți egale. Fontanela anterioară este deschisă și are o formă rombică cu diametrul antero-posterior de 4 cm iar cel transversal de 3 cm. Fontanela posterioară, de formă triunghiulară, de obicei închisă la naștere, dar poate fi și deschisă - măsoară 6-8 mm și se închide la 6-8 săptămâni.

Gâtul este scurt , toracele este aproape cilindric. Abdomenul mare, depășește rebordul costal, peretele abdominal are tonus muscular scăzut. Ombilicul se află sub linia care împarte corpul în două jumătăți egale.

Membrele inferioare sunt scurte.

Pielea nou născutului este incomplet dezvoltată anatomic și funcțional. La naștere, stratul cornos este subțire, cu slabă legătură între celule, ceea ce determină o permeabilitate cutanată mare.

Lanugo este un păr fin cu aspect mătăsos de puf, care se detașează spontan. El acoperă pielea fătului, persistând după naștere pe umeri, spate, frunte, rădăcina membrelor.