marți, 13 decembrie 2016

Blefaroplastia



Blefaroplastia este procedeul chirurgical de plastie a pleoapelor.

Cu timpul, datorită particularitățior anatomice ale zonei din jurul ochilor (în principal pielea foarte sensibilă și activitatea musculară crescută), regiunea periorbitară capătă un aspect îmbătrânit prin excesul de piele, prin apariția pungilor sub ochi sau adâncirea cearcănelor.

Blefaroplastia vine în întâmpinarea pacienților, atât femei cât și bărbați, pentru corectarea amprentei lăsate de scurgerea timpului, atât pe pleoapa inferioară cât și pe cea superioară. Deasemenea se adresează și pacienților tineri care prezintă acumulări de grăsime sub ochi, ceea ce dă aspectul de „puffy eyes”.

Blefaroplastia pleoapei superioare:
  • Se adresează în special femeilor care, o dată cu trecerea timpului, acuză faptul că pleoapa superioară le este acoperită de un pliu de piele și astfel  „ le este acoperit machiajul”, sau chiar este diminuată fanta palpebrală.
  • Se realizează sub anestezie locală
  • Surplusul de piele și/sau grăsime este excizat, eliminând astfel efectul de pleoapă căzută, și prin aceeași incizie se pot suspenda țesuturile profunde ale sprâncenei, ridicându-se astfel și sprânceana.
  • Cicatricea postoperatorie este mascată de pliul natural existent pe pleoapă
  • Firele de sutură se îndepărtează la 7 zile
  • Se recomandă repaosul la domiciliu timp de o săptămână

Efecte secundare/adverse : ca la orice altă intervenție chirurgicală exista riscul infecției, hematomului sau a echimozelor

Contraindicații: pacienții cu terapie anticoagulantă sau deficit de coagulare, hiperglicemie diabetică, antecedente de cicatrici hipertrofice sau cheloide, boli ale sistemului imunitar, neoplazii.

Blefaroplastia de pleoapă inferioară este similară celei superioare, bineînțeles cu particularitățile anatomice specifice zonei.